Generalni konzulat RS Monošter /Novice /
20.10.2020  

Delovni obisk predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce v Porabju

Monošter, 16. oktobra 2020 – Na delovnem obisku v Porabju je bil Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, ki so ga spremljali državni svetnik Željko Vogrin, sodelavci kabineta, slovenski veleposlanik na Madžarskem dr. Robert Kokalj in generalna konzulka RS v Monoštru Metka Lajnšček. 

Na Generalnem konzulatu je potekalo srečanje s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem – zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovács in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holecem. Po sestanku je delegacija obiskala Slovenski kulturni in informativni center Lipa v Monoštru ter uredništvi Slovenskega radia Monošter in časopisa Porabje. V popoldanskem delu programa je sledil obisk Slovenske vzorčne kmetije, Hiše jabolk in Küharjeve spominske hiše.  

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je porabskim Slovencem izrazil priznanje, da ohranjajo slovenski jezik in kulturo. Zavzel se je za krepitev dialoga in vezi med matično domovino in rojaki v zamejstvu ter podprl njihove načrte na področju gospodarskega razvoja Slovenskega Porabja in zagotavljanja perspektive mladim generacijam pripadnikov narodnosti. Ob tem se je zavzel za večjo promocijo Porabja v matični domovini s ciljem povečanega obiska iz Slovenije in spoznavanja porabskih Slovencev.