Generalni konzulat RS Monošter /Novice /
02.06.2020  

Srečanje slovenske zunanjega ministra Anžeta Logarja s porabskimi Slovenci

 

Monošter, 28. maja – Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar se je na Generalnem konzulatu v Monoštru srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem: zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss, predsednico Zveze Slovencev Andreo Kovács in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holecem.

 

Minister Logar je porabske Slovence obiskal po srečanju s svojim madžarskim kolegom Pétrom Szijjártom na mejnem prehodu Dolga vas in jih seznanil z dvostranskim dogovorom med državama o ponovnem odprtju meje. Od torka 2. junija bo ponovno odprt tudi mejni prehod Čepinci-Verica na območju Porabja.

 

Predstavniki slovenske skupnosti so ministra seznanili s položajem in načrti na področju gospodarskega razvoja, ohranjanja maternega jezika in kulture. Izrazili so zadovoljstvo, da je madžarska vlada sprejela Razvojni program Porabja, katerega cilj je izboljšati razmere in zagotoviti perspektivo mladim generacijam. Minister jim je obljubil nadaljnjo podporo matične domovine pri njihovih prizadevanjih.  

 

Ob tej priložnosti je obiskal tudi Slovenski kulturni in informativni center Lipa v Monoštru.