Generalni konzulat RS Monošter /Novice /
24.06.2020  

Praznovanje dneva državnosti

Monošter, 22. junija - na Generalnem konzulatu v Monoštru smo 22. 6. priredili praznovanje Dneva državnosti Republike Slovenije s sprejemom za pripadnike slovenske skupnosti.  

Slavnostni govor je imela ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je bila s sodelavci ta dan na svojem prvem uradnem obisku v Porabju. Ministrica je spomnila na pomen praznika in vlogo zamejskih rojakov v procesu slovenskega osamosvajanja ter pridobivanja mednarodnega priznanja Republike Slovenije. Porabskim rojakom se je zahvalila za njihovo pokončno držo, ohranjanje zavedanja o pripadnosti slovenskemu narodu, jeziku in kulturi.  

Generalna konzulka Metka Lajnšček je pozdravnem nagovoru izpostavila pomen praznovanja praznika slovenske državnosti v zamejstvu skupaj s pripadniki slovenske skupnosti, ki so z razglasitvijo samostojne in neodvisne države Slovenije prav tako dobili svojo matično domovino. 

Kulturni program v čast Republiki Sloveniji so pripravili gornjeseniški učenci DOŠ Jožefa Košiča in folklorna skupina iz Sakalovcev.