Generalni konzulat RS Monošter /Novice /
20.02.2020  

Praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Porabju

Generalna konzulka Metka Lajnšček se je 7. februarja udeležila osrednje proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, ki sta jo krovni manjšinski organizaciji – Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava –priredili v monoštrski gledališki dvorani. Na prireditvi so bili prisotni predstavniki obeh držav, Železne županije, vodstev manjšinskih organizacij porabskih Slovencev in pripadnikov narodnosti.

Osrednja govorca na slovesnosti sta bila državna sekretarka v Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec in državni sekretar za cerkvene in narodnostne zadeve Miklós Soltész. 

Podeljena so bila priznanja in zahvale ob 25 letnici delovanja Državne slovenske samouprave in 20 letnici Slovenskega radia Monošter. Dolgoletni prvi predsednik DSS Martin Ropoš je prejel priznanje za njegova prizadevanja pri ohranjanju slovenstva, slovenske kulture in jezika med porabskimi Slovenci.

V kulturnem programu pod vodstvom učiteljice-asistentke na DOŠ Gornji Senik Valentine Novak so nastopili učenci obeh porabskih dvojezičnih osnovnih šol, v vlogi Franceta Prešerna se je predstavil prekmurski igralec Miki Roš, slovenske pesmi je zapel komorni zbor Zveze Slovencev na Madžarskem.