Generalni konzulat RS Monošter /Novice /
27.05.2020  

Poklon čebelam ob svetovnem dnevu čebel

Gornji Senik, 23, maja - Generalni konzulat RS je skupaj z Zvezo Slovencev na Madžarskem priredil "medeni popoldan", ki je potekal na Slovenski vzorčni kmetiji. Dogodek je potekal v znamenju obeležitve 20. maja svetovnega dneva čebel. V sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in pomurskimi čebelarji – Društvom paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ki ima v Murski Soboti postavljen prvi učni čebelnjak prilagojen invalidom, kjer pridelujejo med in medene izdelke - smo obiskovalcem predstavili slovenski med in bogato kulturno dediščino slovenskega čebelarstva. Čebelar iz Monoštra je v živo prikazal postopek točenja medu. Najmlajši so ustvarjali v čebelji ustvarjalnici. 

Generalna konzulka Metka Lajnšček je v pozdravnem nagovoru povedala, da s ponosom praznujemo svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili na pobudo Slovenije. To je tudi lepa zgodba o Sloveniji kot domovini čebel, čebelarstva, zeleni in čisti deželi, ki je ekološko in trajnostno ozaveščena.  

Prireditev je pritegnila domačine iz Porabja, lokalne čebelarje, predstavnike manjšinskih organizacij in različnih gospodarskih, turističnih in kulturnih združenj.